Boekentips

Selfie - Caja Cazemir (13+)

Mirte baalt van haar ouders. Die behandelen haar als een klein kind, vindt ze. Dus als ze via social media een wat oudere jongen ontmoet die haar ‘een mooie vrouw’ vindt, voelt ze zich eindelijk begrepen en serieus genomen. Elke dag appt ze met Twan, en algauw wil hij ook skypen. Mirte gaat helemaal op in haar internetrelatie. Maar dan wil Twan meer van haar zien, meer bloot. En hij wil haar in het echt ontmoeten…. 
Gaat ze hierop in? En is Twan wel de jongen die hij zegt te zijn?  

Een beangstigend realistisch boek. Mirtes verhaal kan iedereen overkomen!

Lees meer en bekijk de trailer op Selfie

Spijt! - Carry Slee (12+)

Spijt! verwoordt als geen enkel ander boek wat de impact van pesten is voor alle betrokkenen. Jochem is het mikpunt van getreiter op school. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer. Misschien is het al te laat.... 

Carry Slee schreef ruim zeventien jaar geleden dit aangrijpende verhaal over pesten, dat vandaag de dag nog net zo actueel is als toen het voor het eerst verscheen.

Lees meer over het boek en de film Spijt!

Honderd uur nacht - Anna Woltz (13+)

Emilia is veertien als ze iets vreselijks ontdekt over haar vader. Helaas is ze niet de enige die hier achter komt. Iedereen op school en in het hele land heeft een mening over haar vader. Op social media worden de ergste dingen geschreven en Emilia besluit in haar eentje af te reizen naar een plek waar ze met rust gelaten wordt. Ze vliegt naar New York waar uitgerekend dan een orkaan het leven daar plat legt. Samen met drie Amerikaanse jongeren probeert ze zich warm te houden, aan eten te komen en haar ouders een teken van leven te geven.

Lees hier meer over het boek Honderd uur nacht 

Chatroom - Helen Vreeswijk (13+)

Vriendinnen Floor en Marcia zoeken via chatrooms vaak contact met jongens. Ze hebben spannende gesprekken en doen zich iets ouder en anders voor dan ze in werkelijk zijn. Dat doen de jongens met wie ze kletsen natuurlijk ook. Op een gegeven moment krijgen ze een voorstel van een modellenbureau, maar als ze daar op ingaan, komen ze ernstig in de problemen. Wat begint als avontuur verandert al snel in een regelrechte nachtmerrie.

De schrijver van het boek werkte jarenlang bij de recherche en haar ervaringen in dit vak verwerkt ze in haar boeken. Dit boek verscheen al in 2007, maar ook al zijn chatboxen nu apps of social media: het onderwerp is en blijft actueel.   

Lees hier meer over het boek Chatroom

The Voice - Sophia Bennett (12+) 

Tijdens het slaapfeestje van Sasha nemen vier vriendinnen voor de grap een muziekclipje op. Vlak daarna wordt Sasha’s iPhone gestolen en de video belandt op de sociale media. Al snel hebben ze honderden likes en zijn ze een hit. De meisjes doen zelfs - zonder dat ze er zelf invloed op hebben - mee aan een televisie-zangwedstrijd en komen door de voorrondes. Dan moeten ze een moeilijke keuze maken: ze kunnen door als trio, maar moeten dan wel een vriendin achterlaten. Als ze dat na wat onhandige keuzes besluiten te doen, loopt alles compleet uit de hand.